2013-05-22 14:23:34• hírek • Szatmár.ro

Mégis megújul a régi iskola!

Sike Lajos
Sike Lajos

Amikor  a tavaszelőn két helybeli elszármazott - Sike Csaba mérnök-vállalkozó és Sike Lajos újságíró- meghirdette a kezdeményezést, nem sokan hittek benne, hogy egy olyan kicsi faluban, mint Kőszegremete pusztán civil kezdeményezéssel, vagyis magánszemélyek hozzájárulásával fel lehet újítani ,legalább külsejében, egy  százéves iskola-épületet (ha már a tulajdonosnak, a helyi református egyháznak már csak a templom renoválása miatt sincs rá pénze, az önkormányzatnak pedig a sok adóság miatt).

Mára azonban egyre több jele van annak, hogy az ötlet igenis kivitelezhető. Az első jel az, hogy az iskola udvarán a napokban Sike Árpád teherfuvarozó jóvoltából megjelent az első nagy homokcsomó, s annak is hamar híre ment, hogy a Bartha Károly remetei születésű szatmári vállalkozó tíz mázsa cementet ad a falak újravakolásához. Büte Pál avasújvárosi vállalkozó sem bizonyult szűkkeblűnek, amikor a kezdeményezőknek felajánlotta, hogy asztalosai díjmentesen kijavítják és lefestik az épület ablakait. S immár sok elszármazott és helyben lakó közölte, hogy kisebb-nagyobb összeggel (ki-ki anyagi helyzete szerint) segíti a nem mindennapi vállalkozást, főleg olyanok, akik ennek az iskolának a padjait koptatták, itt kapták az első dicséretet, vagy éppen csintalankodásért az első (akkor még engedélyezett), mára inkább melegséget árasztó tenyerest.

A kezdeményezők mellett eddig Henter Vilmos avasfelsőfalusi  és Sike Dezső sepsiszentgyörgyi tanár, Bányai Ferenc szatmári ny. bányatechnikus, Sike Zoltán Franciaországban dolgozó kőműves, From Öcsi szatmári szobafestő, Mezei Melinda  szatmári tanárnő  adományozott, s jelezte ebbeli szándékát Rákos Gyula alpolgármester, Dohi Szabolcs községi tanácsos- vállalkozó, Dohi Lackó szatmári villamossági technikus, Dohi Jenő szállítási vállalkozó, Tatár Árpád sárközújlaki mérnök, Bú Éva szatmári ny.tisztviselő, Zeffer Béla szatmári asztalos, Cseh Vilmos és Székely Imi remetei gazda, Dohi Vilmos szatmári  vállalkozó, Sike Guszti és Cseh Irén remetei nyugdíjas.

A szervezők az egész remetei magyar közösség nevében, a biztos siker reményében előre  köszönik a legkisebb támogatást is. Minden egyéb tájékoztatást a 0747-226-739 telefonszámon kaphatnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: